pásztormány × A: 1607 Paʒtorman (MNy. 80: 374); 1626 pasztormánnak (MonTME. 1: 15); 1629 Pasztormányért (OklSzPótl.); 1632 pasztormát (MonTME. 1: 28); 1635 Pásztorma (MonTME. 1: 37); 1638 posztormán (Kniezsa: SzlJsz. 709) J: 1 1607 ’vágómarha | Schlachtvieh’ (↑); 2 1626 ’füstölt marhahús | geräuchertes Rindfleisch’ (↑)
Oszmán-török eredetű, szerbhorvát közvetítéssel is. | ≡ Oszm. pastırma, (R.) bastırma, pasturma: ’nyomás alatt szárított sózott hús’; – vö. még szbhv. pastrma ’füstölt hús’. Az oszmánban a bastır- ’nyom, megnyom’ szóból keletkezett. ≋ Megfelelői: albán pastërma; blg. (R.) пастармá, пастърмá stb.: ’nyomás alatt szárított sózott hús’. ⌂ A pásztormány alakot bizonyosan a →pásztor szó befolyásolta; az ány ~ án végződés analógiás hatáson alapul; vö. →boszorkány, →kormány stb. A 2. jelentés az eredeti; az 1. jelentés metonímia.
☞ Kniezsa: SzlJsz. 709; Kakuk: ÉlOsm. 319; TESz.; EWUng.→ baszik