pástétom A: 1601 Pastetom (Horváth M.: NEl.); 1600 k. pástétomot [?✐] (Radvánszky: Szak. 67); 1763 Pástetom (NSz.); 1774 pástitom (NSz.); 1807 Pástét (NSz.); 1816 Pastétom (Gyarmathi: Voc.); 1842 pástetát (NSz.) J: 1 1601 ’hússal, hallal v. más töltelékkel töltött tésztaféle; hús- v. májkrém | mit Fleisch, Fisch od. anderem gefülltes Blätterteiggebäck; aus feingehacktem Fleisch od. Leber gekochte Speise’ (↑); 2 1774 ’kellemetlenség | Unannehmlichkeit’ (↑)
Német (au.) jövevényszó. | ≡ Ném. (kor. úfn.), (baj.-osztr.) pastetten, (B.) paschtet 'n ’pástétom; kellemetlenség’, – ném. Pastete ’egy fajta töltött, leveles tészta’ [< holl. (kholl.) pasteide ’ua.’; végső soron a lat. (k.) pasta ’tészta; kása, pép’ szóra megy vissza]. ≋ Megfelelői: ang. pasty; or. паштет; stb.: ’pástétom’. ⌂ Az om végződés latinosítással keletkezhetett. A pástéta változathoz vö. →cérna, →ciha stb. – A (R.) pástély ’ua.’ (16. sz. vége: Horváth M.: NEl.) egy -l kicsinyítő képzővel keletkezett bajor-osztrák alak egyszerejtéséből származhat.
☞ TESz.; EWUng.→ paszta