abál A: 1561 Abarlani [sz.] (OklSz.); 1580 k. abáld meg (Radvánszky: Csal. 3: 43); 1600 k. abároljad (Radvánszky: Szak. 1: 11); 1716 aballo [sz.] (SzT.); nyj. obárol (Nyatl. abált szalonna a.) J: ’〈különösen〉 húst, szalonnát (ízesített) lében főz, párol | abbrühen, abkochen’
Szláv jövevényszó. | ≡ Szbhv. obariti; szlk. obaritʹ; or. обварить; stb.: ’leforráz, felforral, megfőz’ [< szláv *ob [igekötő] + *variti ’főz’]. ⌂ Az alakváltozatok közül az [1]-es tőtípust képviselő abárol volt az eredeti. A többi változat az abárol > abárl > abáll > abál változás során keletkezett. A palóc nyelvjárási obárol későbbi átvétel lehet a szlovákból.
☞ EtSz. abárol a.; Kniezsa: SzlJsz. 55; Nyr. 87: 469; TESz.; EWUng.→ szamovárNszt ↪abál