tarhonya A: 1600 k. tarhonyáját [?] (Radvánszky: Szak. 97); nyj. targonya (ÚMTsz.); tȧrhȧnyâs (MTsz.) J: 1 1600 k. ? ’egy fajta, aludttejjel készített étel | mit Sauermilch bereitete Speise’ (), 1784 ’ua.’ (Baróti Szabó: KisdedSz. 86); 2 1600 k. ? ’tojással gyúrt lisztből készült, szárított tésztagolyócskák | Art Eiergraupen’ (), 1816 ’ua.’ # (Kassai: Bef. 309) Sz: tarhonyás 1848 tarhonyás húst (Életképek 1848. júl. 2.: 18)

Oszmán-török jövevényszó, esetleg déli szláv közvetítéssel is. |  ≡  Oszm. tarhana, (R.) tārḫāne, terḫāne: ’aludttejből és lisztből készült leves; aludttejből és lisztből készült száraz tésztagolyócskák’; – vö. még blg. тархана; szbhv. tarana, (R.) tarhàna: ’tarhonya’. Az oszmánba az újperzsa tarḫāna, tarḫāne ’egy fajta sajt’ hatására került.  ≋  Megfelelői: rom. trahana, (N.) tarhaná; albán tarhana: ’tarhonya’.

MNy. 1: 258; NéNy. 5: 69; Kniezsa: SzlJsz. 765; Kakuk: ÉlOsm. 387; TESz.; EWUng.