ragu A: 1790 Ragúkkal (NSz.); 1833 Ragut (NSz.) J: 1 1790 ’egy fajta, apróra vágott húsból készült étel, becsinált | Ragout’ (); 2 1835 ’keverék, zagyvalék | Gemenge, Mischmasch’ (NSz.)

Francia jövevényszó, német közvetítéssel is. |  ≡  Fr. ragoût ’egy fajta, apróra vágott húsból készűlt, erős fűszerezésű, mártással tálalalt étel’, (R.) ’étvágygerjesztő étel’; – vö. még ném. Ragout ’fűszeres hús; zagyvalék’. A franciában ragoûter ’étvágyat gerjeszt’ szóból [< fr. goût ’íz, ízérzékelés, étvágy’ (lat. gustus ’ízlelés; íz; (étel-, ital)fogyasztás’)].  ≋  Megfelelői: ang. ragout; ol. ragu; stb.: ’ragu’.

TESz.; EWUng. gusztus