parízer A: 1879 parizer (Borsod 1879. máj. 1.: 2); 1881 parízer (NSz.) J: ’egy fajta húsipari termék, felvágott, párizsi | Art Wurst’

Német  (au.) jövevényszó. |  ≡  Ném.  (au.) pariserwurst, pariser: ’finomra darált borjú- és disznóhússal töltött hentesáru’ [< ném. Parizer ’Párizst érintő, azzal kapcsolatos, onnan származó’ + Wurst ’egy fajta húsáru’]. Ez a fajta hústermék és a megnevezése osztrák nyelvterületen keletkezett, erre utal a szó hangalakja is, amely az egykori osztrák–magyar monarchia idejére tehető; vö. szbhv. parizer, parizerwuršt; szlk.  (N.) parízer; le. kielbasa paryska: ’párizsi (felvágott)’.  ⌂  A magyar szó egy évtizeddel korábbi lehet mint első adata, amely olyan szavakat is sejtet, amelyek a német jövevényszó hatása alapján keletkeztek; vö. párizsi kolbász ’párizsi (felvágott)’  (1859: NSz.), párizsi ’ua.’  (1898: NSz.).

TESz.; EWUng. virsli