pörc A: 1792 Pertz, Pörtz (Baróti Szabó: KisdedSz.); nyj. përc (NyF. 34: 74); pörce [□] (MTsz.); pörci [□] (ÚMTsz.) J: 1 1792 ’töpörtyű; bőrkés, húsos sült szalonnadarab | Griebe; Art gebratener Speck’ (); 2 1882 ’kiütés, pörsenés | Wimmerl, (Bläsen)ausschlag’ (NSz.)

Elvonás eredménye. |  ⌂  A perceg, ill. →percen ’sistergő hangot ad, serceg, pattog’ igékből jött létre. A keletkezésmódhoz vö. →perc, →porc. A pörce, pörci változatok végződése valószínűleg birtokos személyjel. Az 1. jelentés a húsnak a serpenyőben való sercegésére utal. A 2. jelentéshez vö. (N.) kipörcedt ’kiserkent, kibomlott ‹rügy, bimbó›’ (1939: Ethn. 50: 16), valamint →pörsed.

MNy. 59: 154; TESz.; EWUng. percen