parmezán A: 1544 parmazant (OklSz.); 1572 parmasan (OklSz.); 1593 parmazánt [?] (Horváth M.: NEl.); 1612 Parmazsány [] (Horváth M.: NEl.); 1702 parmasantott (MNy. 80: 374); 1816 Parmazsán-sajt (Gyarmathi: Voc. 56); 1875 parmesan-sajthoz (NSz.); 1886 parmezán sajt (NSz.) J: ’Párma városából származó, kissé csípős, kemény sajt | Parmesankäse’

Olasz  (É.) jövevényszó, valószínűleg német közvetítéssel is. |  ≡  Ol. parmigiano, (tr.) parmesan, (giul.) parmeſan, (bol.), (párm.) parmsàn ’pármai ember, pármai; parmezán’; – vö. még ném. Parmesan, (R.) Parmasaner, (R. au.) parmasan ’ua.’. Az olaszban a Parma ’‹város, ahonnan ez a sajt származik›’ helynévből jön.  ≋  Megfelelői: ang. Parmesan, (R.) Parmasan; fr. parmesan; stb.: ’pármai ember, pármai; parmezán’.  ⌂  A szó belseji z-t és zs-t tartalmazó változatokhoz vö. →dézsma, →dús stb.

TESz.; Horváth M.: NEl.; EWUng.