ránt¹ A: 1234 ? Rata [sz.] [szn.] (Wenzel: ÁÚO. 11: 268); 1430 k. ratoth [sz.] (SchlSzj. 2258.); 1533 Rantot [sz.] (Murm. 2115.); 1577 k. rachad meg [t-s] (OrvK. 247); 1604 Rattom (Szenczi Molnár: Dict.) J: 1 1430 k. ’〈ételneműt〉 zsiradékban kisüt | in Fett ausbacken’ (); 2 1600 k. ’〈lisztes, tojásos, morzsás burkolatú ételneműt〉 zsiradékban kisüt | paniert ausbacken’ # (Radvánszky: Szak. 186); 3 [főleg be~] 1774 ’〈levest, főzeléket〉 zsiradékban pirított liszttel besűrít | mit Mehlschwitze eindicken’ # (NSz.) Sz: rántott 1430 k. ’serpenyő | Bratpfanne’ () | rántás 1600 k. rántásával ’megsütés | Backen, Braten’ (Radvánszky: Szak. 109); 1787 ’zsiradékban pirított liszt a leves, főzelék besűrítésére | Mehlschwitze, Einbrenne’ (NSz.)

Ismeretlen eredetű. |  ⌂  A rát változat az elsődleges; a ránt változat egy szervetlen n toldalékhang beillesztésével keletkezett, habár ehhez a ránt² analógiás hatása is hozzájárulhatott. A 2. jelentés jelentésszűküléssel keletkezett az eredetibb 1. jelentésből, a 3. jelentés viszont metonímián nyugszik.

Nyr. 65: 75; TESz. ránt² a.; EWUng. rántotta